Nieuws

Op zondag 1 juni 2014 speelde Kindermuziek van Babette Jane in het Muziekpakhuis Amsterdam

​Kijk hier naar hoe leuk het was!

2 juni 2014: Danny van Kessel docent Conservatorium Amsterdam

​Onze pianodocent Danny van Kessel is aangenomen als docent Latin Jazz op het conservatorium te Amsterdam.

Hij blijft gewoon lesgeven op het Muziekpakhuis.

Gefeliciteerd Danny!


1 mrt 1014 "Hoge" tonen heten zo omdat ze van boven klinken


Kortom: ‘hoge’ en ‘lage’ geluiden zijn niet écht hoog of laag, dat is slechts een ruimtelijke metafoor. Maar wel eentje die diep in onze wereld verankerd is, en zelfs in onze eigen oorschelpen.

Dat, denken de Duitsers, is een evolutionaire aanpassing waardoor mensen beter kunnen luisteren en thuisbrengen waar geluid vandaan komt. En inderdaad, zo was al bekend uit eerdere proeven waarbij mensen geluidsbronnen moeten aanwijzen: geluiden met hogere frequenties lijken consequent uit de hoogte te komen, en lage uit de diepte.

Maar wát ook de oorzaak is van dit verband, blijkbaar zijn onze oren en hersenen erop aangepast. Dat bleek uit eerder gemeten filtereigenschappen van oren aan hoofden, oorspronkelijk bedoeld voor onderzoek naar audio-apparatuur. De eigenaardige bobbels en plooien van oorschelpen geven hoge frequenties beter door als ze van boven komen, en lage frequenties juist van onder.

Hoe dat komt, durven de onderzoekers niet met zekerheid te zeggen. Ruisende bladeren en vogels in bomen hebben hoge frequenties, opperen ze, en voetstappen en de geluidsabsorptie van de grond juist lage.

Zij analyseerden vijftigduizend opnamen gemaakt met richtinggevoelige microfoons op het hoofd van een vrijwilliger die rondliep in de stad Bielefeld en op het omliggende platteland. Statistisch gezien komen hogere geluiden uit de hoogte, lage klanken van beneden, bleek uit deze – gek genoeg nooit eerder zo uitgevoerde – analyse.

Geen wonder, denken Cesare Parise van de Universiteit van Bielefeld in Duitsland en collega’s. Het hoog-laag-verband zit al in de omgevingsgeluiden, en zelfs in de vorm van onze oorschelpen, stellen zij deze week in het tijdschrift PNAS (early edition).

Geluiden met veel trillingen per seconde noemen we ‘hoog’, met weinig trillingen ‘laag’. Maar waarom? Een logisch verband tussen verticale ruimte en toonhoogte is er niet. Toch komen ‘hoge’ en ‘lage’ tonen terug in veel talen en culturen, in muzieknotatiesystemen en in de gebaren van dansers, dj’s en dirigenten. Nergens tjilpen vogels ‘laag’.

dinsdag 8 april 2014

Door Bruno van Wayenburg11 okt 2013 Streetband

​Hoe klinkt een streetband?

Leuk interactief, leerzaam en muzikaal spelletje voor kinderen (en hun ouders)

Welk instrument zou jij willen leren spelen?

http://www.audepicault.com/fanfare/fanfare.htm

2 okt 2013 Van muziek wordt je slim!

Van muziek wordt je slim! klik