percussionistjes
samenspel tieners
instrumenten proeven

Muziekles voor scholen

Zoek je een muzikale opening van het schooljaar, invulling voor een themaweek of naschoolse activiteit? Wellicht kan het Muziekpakhuis dan iets voor jouw school betekenen.

Workshops primair onderwijs
Hieronder vind je een overzicht van ons aanbod. Bestaande workshops zijn vaak aan je specifieke wensen aan te passen.

Het hoorspektakel
Een muzikaal avontuur voor de hele school. Binnen een spannend verhaal maken leerlingen geluiden en muziek met slagwerk en blaasinstrumenten. Maar ook met zelfgemaakte instrumenten als shakers en stampviolen, en voorwerpen als flessen en keukengerei. Aan het eind wordt op het schoolplein een uitvoering gegeven voor de ouders en andere genodigden.
Percussieworkshop
Kinderen leren verschillende percussie-instrumenten bespelen. Op West-Afrikaanse trommels als de djembé en dumdum, of op Latijns-Amerikaanse instrumenten zoals conga’s, bongo’s, bellen en shakers. Ook zang en dans kunnen in de workshop aan bod komen. Voor alle leeftijden.
Kinderkoor
Liedjes uit alle windstreken, begeleid door eenvoudige ritme-instrumenten. Het repertoire wordt aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Ze kunnen ook zelf hun favoriete nummer inbrengen. Misschien maakt de groep wel zelf een nieuw liedje of durft iemand solo te zingen. Voor alle leeftijden.
Muzikaal kinderverhaal
Een verhaal wordt een spannend avontuur met muziek en theater. Een workshop waarin wordt gezongen, gedanst en gespeeld. Het verhaal sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen. Hierin krijgen liedjes en het bespelen van eenvoudige instrumenten een plaats. Door improvisatie en samenspel ontstaat een heuse musical. Voor alle leeftijden.
Instrumenten proeven
Kinderen krijgen de kans om verschillende instrumenten uit te proberen. In de eerste bijeenkomsten staat telkens één instrument of instrumentgroep centraal. Eerst een korte uitleg en dan zelf spelen! In de laatste bijeenkomsten vormen de kinderen een echt bandje. Ieder speelt het instrument dat hij/zij het leukste vindt. Voor groep 3 en hoger.
Een eigen band
Voor kinderen die al een instrument bespelen of graag in een bandje willen meedoen. Er wordt een band gevormd, waarin alle instrumenten een plek krijgen en waarin je mee kunt zingen. Voor de band worden arrangementen gemaakt, die zijn aangepast aan het niveau van de verschillende kinderen. Voor groep 4 en hoger.
Bandles
Kinderen worden overspoeld door muziek. In de winkel, op mobieltjes, op tv, overal is muziek. Wat is leuker dan zelf muziek maken met scheurende gitaren, roffelende drums en gierende stemmen? Kinderen die een instrument spelen oefenen thuis de muziek. Anderen zingen of leren in korte tijd op een trom, bekken of (bas)gitaar te spelen. Bij het spetterende slotoptreden kan iedereen komen kijken. Voor groep 8.
Trombone in de klas: ‘Instrumenten in de klas’
Een aantrekkelijk en educatief programma waarin de artistieke en technische aspecten van een koperblaasinstrument op speelse wijze aan de orde komen. De kinderen worden uitgedaagd hun muzikale fantasie te ontwikkelen. Zij maken kennis met een uitvoerend musicus en krijgen uit eerste hand antwoord op al hun vragen. Voor onder-, midden- en bovenbouw.

Workshops voortgezet onderwijs
Voor korte workshops voor groepen leerlingen kun je direct bij ons terecht. Voor langlopende projecten bespreken we samen de mogelijkheden.

Percussie Teen tam-tam
Ook als jouw leerlingen nog nooit muziek hebben gemaakt vliegen de vonken er binnen een paar minuten vanaf. Er wordt gespeeld op West-Afrikaanse djembés, bas-trommels, shakers en sticks. Bij elkaar swingt het als een trein. De workshop is geschikt voor groepen van 10 tot en met zoveel leerlingen als je kunt bedenken.
Percussie Latijns-Amerikaans: Percussie Columbiaanse cumbia
Cubaanse cha-cha-cha. De calypso uit Trinidad. De landen van Latijns-Amerika kennen elk hun eigen speciale ritme. In deze workshop worden eerst de instrumenten voorgesteld: klank en geschiedenis van bellen, raspen, conga’s en bongo’s. Vervolgens worden de leerlingen aan het werk gezet: ze leren de basistechniek van het slaan en zetten samen een ritme in elkaar.
Zang- en stemworkshops
Van smartlap via soul, pop, motown tot jazz, blues, R&B of rap. Vele genres zijn mogelijk bij de zangworkshops van het Muziekpakhuis. De leerlingen mogen kiezen. Of misschien hebben ze zelf een liedtekst en moet daar muziek bij worden gezocht? Ook dat is mogelijk. Bij een zangworkshop leren de leerlingen hun stem op de juiste manier te gebruiken, en basistechnieken als houding, ademhaling en intonatie. De zangworkshops zijn goed te combineren met percussie- of instrumentale workshops, maar ook met andere disciplines zoals cabaret en theater.
Instrumentale workshops
Van oude disco tot de hardste trashmetal. Vrijwel alle muziekstijlen zijn mogelijk bij onze instrumentale workshops. Leerlingen die een instrument bespelen, nemen dat natuurlijk mee. Voor alle anderen staan onze keyboards, drums en percussie-instrumenten ter beschikking.
Een workshop op maat
Iedere leerling steekt op zijn eigen niveau in. Wij zorgen dat het een klinkend geheel wordt.
Instrumentaal Coaching van schoolbands
Heeft de school al een leerlingenband, maar wil het maken van een eigen sound of eigen nummers niet zo lukken? Bij het Muziekpakhuis kunnen de bandleden op cursus gaan. Ze worden dan even flink op weg geholpen door een professionele muzikant. Die helpt met het schrijven van eigen nummers, de balans te vinden tussen de verschillende instrumenten, of met het aanpassen van arrangementen.
Instrumentaal Saxofoonworkshop
Saxofoon spelen is niet zo moeilijk als je denkt. In een workshop van twee uur maken wij natuurlijk geen Hans of Candy Dulfer’s van de leerlingen. Wel leren ze de techniek van het blazen: ademhaling, hoe krijg ik geluid uit het instrument en hoe kan ik daarmee improviseren? Aan het eind van het programma speelt de hele groep een meerstemmig stuk.

Belangstelling?
Neem dan contact op met Marc Winder via mwinder@muziekpakhuis.nl of 020 - 627 59 83.