Steven Coljé

Improviseren op akkoorden

Cursus:
Heb ik het gehoord of ken ik het akkoord?

Lessen door deze docent

Heb ik het gehoord of ken ik het akkoord?

zaterdag van 11.00 tot 12.30 uur
11-18-25 januari+1-8-15 februari 2020

Improviseren op akkoorden lijkt een lastige bezigheid: als je niet (goed) thuis bent in akkoorden, hoe kun je er dan op improviseren? Bij veel cursussen improviseren krijg je zoveel theorie daarover, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En dan moet je het geleerde ook nog eens in praktijk kunnen brengen, d.w.z. je moet het ook nog naar je instrument vertalen.

Improviseren op je oren (min of meer instinctief reageren op de akkoorden die je hoort), is vaak ook lastig. Hoe ontwikkel je je gehoor, hoe kan je horen in welke toonsoort het nummer staat, welke toonladder(s) je kunt gebruiken?

In deze cursus leer je deze twee manieren van improviseren te verbinden.
We gaan uit van je gehoor, en naar aanleiding van wat je daarmee kunt ontdekken, gaan we naar de theorie. Waarom in deze volgorde? Omdat (muziek-) theorie niet meer dan een middel is om de over de (muziek-) praktijk te kunnen communiceren. De theorie is altijd een afleiding van de praktijk.

De cursus is bedoeld voor blazers, strijkers, akkoordinstrumenten en bassisten. Een basisniveau op je instrument is vereist. Kennis van de theorie hoef je niet te hebben, dat leer je, voor zover nodig, op de cursus, maar altijd naar aanleiding van, en als ondersteuning voor het improviseren.

Over Steven Coljé

Steven Coljé heeft saxofoon ‘lichte muziek’ gestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), en speelt daarnaast ook klarinet en dwarsfluit. Na zijn afstuderen heeft hij een aantal jaren in musicals gespeeld als Cats, a Chorus Line en The Sound of Motown. Daarna is hij 4 jaar vast bandlid geweest van de theatershow “Jeans”.

Vervolgens is hij freelancer geworden en heeft gespeeld in diverse Salsabands, Big Bands en andere formaties. Ook het inspelen van muziek voor film en tv behoren tot zijn werkzaamheden. Onlangs heeft hij de opleiding ‘Docent Muziek’ afgerond en geeft nu ook met veel plezier muziekles op basisscholen. Sinds twee jaar speelt hij eerste alt bij de Amsterdam Big Band, de ‘Muziekpakhuis Big Band’ o.l.v. Simon Lutz.

Steven heeft ook altijd instrumentles gegeven, eerst in het Muziekpakhuis en daarna bij verschillende andere muziekscholen. In zijn lessen besteedt hij veel aandacht aan improviseren en op het gehoor spelen. In de loop der jaren heeft hij een methode ontwikkeld om die twee aspecten te integreren. Deze cursus is de neerslag van jarenlange ervaring in het aanleren van improvisatietechnieken op beginnersniveau en daarboven.

Filmpje ter inspiratie van de cursus:

https://www.youtube.com/watch?v=C2ibJuFfdJc&feature=youtu.be