Onno van Swigchem

Cursus Speel jezelf

Lessen door deze docent

Cursus Speel jezelf

Maak de muziek die je leuk vindt op jouw manier!

Een cursus van vijf zaterdagochtenden in het Muziekpakhuis in Amsterdam.
We gaan samenspelen en improviseren aan de hand van stukken en opdrachten. Centraal staat de vraag: hoe blijf ik geïnspireerd? Hoe maak ik muziek vanuit het plezier en kan ik dat thuis ook?

Vertrek bij je inspiratie
Je begon muziek te maken omdat je dat wilde, maar gaandeweg het musiceren kan het zomaar gebeuren dat het willen overschaduwd wordt door moeten. ‘Ik zou eens wat vaker moeten oefenen’, ‘ik moet nu toch echt eens beginnen met improviseren, die en die methode, lessen’, noem maar op. En als je dan de moed bij elkaar hebt geraapt en je bent aan het spelen heb je kans dat er nog allerlei stemmen op de achtergrond doorheen lopen te kakelen. ‘Dit loopje moet zachter, daar meer ademsteun, knieën niet op slot, keel open, en vooral: ontspan!’ En waar is de muziek gebleven? Waar is het verlangen waar het allemaal mee begon? Daar kom je misschien helemaal niet meer bij!

Word eigenwijs!
In deze cursus leer ik je hoe je de wil leidend kunt laten zijn bij wat je doet. Je begint in de eerste les met een eigen persoonlijke leervraag waarin je je wens formuleert: wat wil ik op dit moment het liefste leren? Op het moment dat je die helder hebt sta je een stuk steviger en krijgt je oefenen richting: dit doe ik wel, dit niet. Een uitnodiging tot gezonde eigenwijsheid. Ook leer je over de innerlijke tegenkracht die onvermijdelijk om de hoek komt kijken (‘ik kan dit helemaal niet’) maar die per saldo niet meer is dan een proef op de som, een test van je wil. Door er zo naar te kijken wordt het leren weer leuk en krijgt het lucht. Je maakt muziek immers voor je plezier?

Coaching en samenspel
Tijdens de cursus word je gecoacht in je muzikale ontwikkeling en krijg je oefeningen aangereikt om de stappen te nemen die aan de beurt zijn. Zaken als improvisatie, thuis oefenen en hoe je dat heel concreet en praktisch aanpakt komen aan bod en bovendien ga je tussendoor thuis met een maatje aan de slag zodat je je bevindingen kunt delen en elkaar kunt begeleiden bij soleren: live interactie. De cursus verschaft je concrete handvatten hoe je je eigen leren kunt inspireren, hoe je gaandeweg de rit die inspiratie behoudt en hoe je die laat uitmonden in frisse eigen muziek.

Smijt je boek in de hoek en wees niet braaf.

Braaf zijn leidt tot brave muziek maar in improvisatie wil je avontuur. Daarom: keer het om. Maak iedere oefening leuk en ieder samenspel bevlogen door eigenaar te worden van je spelen én je oefenen. Dan blijf je geïnspireerd en daar begint het plezier.

Want welke stijl het ook is: jij wilt hem leren. De vonk is in jou en als je met die inspiratie het innerlijke vuurtje flink opstookt word je aanstekelijk. Voor jezelf en voor anderen.
Dat is lekker samenspelen!

Daarom: begin bij jezelf en maak je muziek van binnenuit. Oefening of samenspel, repetitie of optreden. Als je dat eenmaal beheerst kun je je boek weer uit de hoek pakken en er geïnspireerd mee aan de slag. Want nu is iedere oefening dienstbaar aan jouw ontwikkeling. Je bent niet de slaaf van de oefening en loopt erop leeg, nee, je voedt je inspiratie ermee en geniet van je progressie.

SPEEL JEZELF

INSPIREER JE OEFENEN en OEFEN INSPIRATIE

maak de muziek die je leuk vindt op jouw manier
een cursus van vijf zaterdagochtenden in het muziekpakhuis
door Onno van Swigchem

Dit is een individuele cursus in groepsverband. We gaan aan de slag met stukken en improvisatie, maar boven dit alles hangt jouw eigen leervraag: wat je aangereikt krijgt maakt je dienstbaar aan dat wat jij wilt
leren. Je krijgt persoonlijke coaching en feedback op je samenspel, want daarin gebeurt het.
Interesse? Aanmelden? Meer info? Kijk op de website, mail of bel Onno, 06 205 64 016 voor meer informatie.

Over Onno van Swigchem

Over Onno van Swigchem

Tijdens mijn ontwikkeling als muzikant zocht ik improvisatie in vele gedaanten op. In het bigtet Tetzepi binnen complexe structuren van hedendaagse muziek maar ook als dirigent van ter plekke vormgegeven ‘Instant Compositions’: geen enkele afspraak, geen noot op papier, maar volgen en vormgeven wat ter plekke ontstaat. Maar ook in kleine en middelgrote bezettingen: als solist, in duo’s, mijn eigen Bende van Drie. Op podia en festivals in Nederland of met saxofoonkwartet Oorsmeer en andere (straat)orkesten op pad in Frankrijk, Italië of Spanje.

Als saxofonist ben ik een verhalenverteller. Ik vind muziek leuk als er wat te beleven is en daarom zorg ik daar als speler en als leraar voor. Ben je er als speler echt helemaal met je aandacht bij dan kan er wat gebeuren, zoniet dan luisteren we naar een of andere vorm van automatische piloot en vervliegt de aandacht.

De meerwaarde van improvisatie.

Voor mij is de meerwaarde van improvisatie dat de muziek in het moment zelf gemaakt wordt. Niets is behulpzamer voor spanning dan niet weten wat er de volgende seconde gaat gebeuren. En daarvoor hoeft niet alles op zijn kop gezet of open gelaten te worden. Een paar knoppen om aan te draaien volstaan. Op basis van stukken of vrij, zolang er maar ruimte is om te exploreren. Die ruimte verkennen is ultiem plezier.

Ik heb de wetmatigheden daarbij altijd fascinerend gevonden: waarom werkt het de ene keer wel en de andere niet? Wat is de magie? Het is niet ‘je doet maar wat’. Het is een nauw samenspel van het hoofd leeg maken, luisteren en aandacht hebben wat er om je heen gebeurt. Voelen, lef hebben en springen.

Leuk of niet leuk, in improvisatie voel je het meteen. Het is voor iedereen duidelijk en je kunt er meteen mee aan de slag.

Meer informatie: https://speeljezelf.nu/

Gerelateerde agenda

  1. 29 juni - Muziekpakhuis Zomerfestival "Picknick" 2019

    ​Zomerfestival PICKNICK Muziekpakhuis 2019 i.s.m. café Toussaint · Muziek…
    Lees meer


Bekijk de hele agenda