Fie Schouten

Lezingen muziek en natuur

De natuur als inspiratiebron voor de componist

Lessen door deze docent

Lezingen (3x) muziek en natuur

Als componisten muziek schrijven, kunnen daar talrijke inspiraties aan ten grondslag liggen. Hun werk kan een reflectie zijn op een politieke situatie, het kan geschreven zijn in opdracht voor een speciale gelegenheid, maar de natuur waarin wij leven kan ook de bron zijn voor hun auditief kunstwerk. We stellen in deze cursus componisten centraal die de natuur als basis nemen voor hun composities en zien wat hun overeenkomsten en verschillen zijn.

1) Natuurschoon in Noord-Europese landen, Baltische Staten, Finland
2) Het weer en vogels
3) Natuurschoon in Zuid-Europa: Griekenland

In deze cursus staan componisten uit de afgelopen honderd jaar centraal die de natuur als basis nemen voor hun composities en we zullen ontdekken wat overeenkomsten en grote verschillen zijn.

Onderwijsvorm
Hoorcollege met veel geluidsfragmenten en korte video’s als illustratie van het verhaal. Elk college sluit af met een live gespeeld stuk op klarinet door docent Fie Schouten.

Literatuur
Na afloop van elke lezing ontvangen de cursisten een overzicht met alle links en namen van de stukken die in de colleges live ten gehore zijn gebracht, en van de fragmenten die digitaal zijn afgespeeld.

Over Fie Schouten

Fie Schouten is uitvoerend musicus en docent. Zij is een gedreven ambassadeur van hedendaagse muziek en haar hoofdinstrument is de basklarinet. Schouten is als docent verbonden aan het Groningse Prins Claus Conservatorium en geeft muziek-cursussen met live-gespeelde muziek sinds 2015. Zij treedt op in allerlei formaties en op zeer diverse locaties, van internationale podia tot huisconcerten. Meer informatie is te vinden op de website http://fieschouten.nl

ter inspiratie van de cursus: 

https://youtu.be/9SEP6A1gkL8